MENU

Internationale Hanzedagen

Internationale Hanzedagen

Jaarlijks komen zo'n 100 tot 120 Hanzesteden bij elkaar in één van de Hanzesteden om elkaar te ontmoeten en de steden te promoten. Op de Hanzemarkt presenteren de deelnemende steden zich aan de bezoekers. Daarnaast is er een uitgebreid podiumprogramma, een economisch programma en een JeugdHanzeprogramma. Ook kunnen de bezoekers kennis maken met de Middeleeuwen op een Middeleeuwse markt. De organiserende stad mag, naast deze traditionele programmaonderdelen, zelf nog verschillende activiteiten toevoegen.

Het Vechtdal College Ommen is weer van de partij bij de activiteiten voor de JeugdHanze. Dit keer niet in exotisch klinkende plaatsen als Viljandi (Estland) of Bergen (Noorwegen), maar Kampen zal dit jaar gastheer voor tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland zijn. Deelname is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Ommen en onze school.

Traditioneel worden leerlingen van havo-3 uitgenodigd te solliciteren naar twee beschikbare plaatsen voor deelname aan het JeugdHanzeprogramma. Doordat de Hanzedagen in eigen land worden georganiseerd, bleef de belangstelling dit jaar ten opzichte van vorige jaren wat achter, maar desondanks hebben zich 4 leerlingen gemeld die zich allen prima als mogelijke afgevaardigden konden presenteren.  Uiteindelijk zijn Lise Nijhoff uit H3a en Jorijn Jager uit H3b gekozen om onze school en de stad Ommen te vertegenwoordigen.

Op woensdag 7 juni vond een eerste formele bijeenkomst in Bolsward plaats. Leerlingen uit diverse Hanzesteden werden in de oude raadzaal van Bolsward door de wethouder van cultuur welkom geheten en konden alvast met elkaar kennis maken. Nadat  het programma van de JeugdHanze werd gepresenteerd, maakten leerlingen in groepen nog een wandeling door de stad. Er werd afgesloten met een hapje en drankje. De stemming zat er meteen goed in. Een mooie opmaat voor de ontmoeting met alle buitenlandse afgevaardigden voor de JeugdHanze op donderdag 15 juni in Kampen.